Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 27 listopada 2024 10:54

Kiełki rzodkiewki domowej produkcji

Kiełki cieszą się współcześnie dużą popularnością. Zawierają one więcej witamin i minerałów niż dojrzałe warzywa. Dodatkowo związki w nich zawarte są lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Możemy spożywać kiełki różnych roślin. Bardzo smaczne i zdrowe są między innymi kiełki rzodkiewki?
  • 21.12.2023 17:28
Kiełki rzodkiewki domowej produkcji

Szukasz Kiełek Rzodkiewki? Sprawdź promocyjną ofertę producenta W.Legutko

Kiełki rzodkiewki – podstawowe informacje

Rzodkiewka (odmiana rzodkwi zwyczajnej) to warzywo, które zaliczamy do rodziny kapustowatych. Jest ona popularną rośliną uprawną. Cenimy ją za smak i zawartość składników odżywczych. Kiełki rzodkiewki zawierają duże ilości witaminy C, a także witaminy z grupy B, które są ważne między innymi dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego układu nerwowego. Kiełki rzodkiewki dostarczają nam także manganu, magnezu i wapnia. Są ponadto świetny źródłem antyoksydantów. Ich regularne spożywanie może pomóc w uzupełnieniu ważnych składników odżywczych. Kiełki są doskonałą alternatywą dla syntetycznych witamin i minerałów w tabletkach.

Kiełki rzodkiewki są niskokaloryczne, dlatego mogą być spożywane nawet przez osoby na diecie redukcyjnej. Włączenie ich do menu może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, gdyż kiełki te działają moczopędnie, pomagają oczyścić organizm z toksyn, spowalniają procesy starzenia się organizmu i pomagają walczyć z nowotworami.

Kiełki rzodkiewki można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Zaleca się spożywanie ich na surowo, gdyż obróbka termiczna zmniejsza ich wartość odżywczą. Można dodawać ich do surówek, sałatek, tortilli, posypywać nimi kanapki.

Jak hodować kiełki rzodkiewki?

Uprawa kiełków rzodkiewki jest bardzo prosta i nie powinna sprawić problemów nawet początkującym. Najłatwiej jest uprawiać kiełki w kiełkownicy (w sprzedaży dostępne są kiełkownice szklane, plastikowe, a także ceramiczne). Wówczas wystarczy wsypać nasiona rzodkiewki do urządzenia i dbać jedynie o to, żeby nie zabrakło w nim wody. Jedną z większych zalet kiełkownicy jest fakt, że przygotowane w niej kiełki można spożywać w całości (z korzeniami).

Jeżeli nie posiadamy kiełkownicy, nie musimy się przejmować. Kiełki można uprawiać nawet na talerzyku lub w miseczce. Wystarczy, że wyłożymy naczynie watą lub ligniną, wysypiemy na niej kiełki i dodamy wodę. Pamiętajmy, że kiełki potrzebują stale wilgotnego podłoża.

Gotowe kiełki rzodkiewki mogą być przechowywane przez kilka dni w lodówce, jednak zaleca się spożyć je jak najszybciej.

Jak wybrać najlepsze nasiona na kiełki?

Kiełki rzodkiewki można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych (zarówno stacjonarnych, jak i internetowych), a także w sklepach ze zdrową żywnością. Jako, że spożywamy je na surowo, bardzo ważne jest, żeby uprawiać je wyłącznie z wysokiej jakości ekologicznych nasion. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup kiełków sygnowanych logo polskich renomowanych producentów. Pochodzą one z kontrolowanych upraw, gdzie nie stosowano szkodliwych środków ochrony roślin.

Kupując kiełki rzodkiewki zwróćmy uwagę czy ich opakowanie nie jest uszkodzone lub wyblakłe (jest to sygnał, że zbyt długo przebywało na słońcu, co może mieć negatywny wpływ na nasiona). Musi być również dobrze opisane (ważne, żeby zawierało zdjęcie rośliny i opis jej uprawy), a także posiadać aktualny termin przydatności (po jego upływie zdolność nasion do kiełkowania może się zmniejszyć, a nawet całkowicie zaniknąć). Nasiona rzodkiewki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (wilgoć i wysokie temperatury sprawią, że wykiełkują), najlepiej w papierowej torebce lub kopercie.

--- Artykuł sponsorowany ---