Różnice w podstawowym składzie.
Mleko modyfikowane jest produktem o zaskakująco precyzyjnym składzie. Widać to dobrze, kiedy spojrzy się na różnice pomiędzy produktami dla dzieci w różnym wieku – zawartość żelaza czy białka musi być ściśle określona nie tylko dlatego, żeby odpowiadały one realnemu zapotrzebowaniu, ale także dlatego, że nawet niektóre składniki uznawane za niezbędne, już w niewielkim nadmiarze mogą się okazać na przykład nefrotoksyczne.
Decydując się na zakup mleka najwyższej jakości – bez względu na to, dla jakiej grupy wiekowej jest ono przeznaczone – można mieć pewność, że producent nie tylko prawidłowo zaplanował skład produktu, ale przede wszystkim, że tych norm przestrzega. To ważne, ponieważ ewentualne zewnętrzne inspekcje nie sprawdzają przecież każdego opakowania ani nawet każdej partii produkcyjnej. To byłoby niewykonalne, a jeśli trzeba polegać na badaniach wykonywanych przez producentów, to wiadomo, że można obdarzyć zaufaniem tylko najlepsze marki.
Więcej niż tylko pokarm
Mleko jest – co oczywiste – pokarmem dla niemowląt i noworodków, ale tak naprawdę nie należy jego roli sprowadzać wyłącznie do tego. Dobrej jakości mleko modyfikowane zawiera na przykład odpowiednią ilość HMO, czyli polisacharydów mlecznych. Dziś już powszechnie wiadomo, że są to substancje, które odpowiadają za stymulację układu immunologicznego dzieci. Są więc niezbędne i nie chodzi tylko o to, żeby w ogóle się w mleku znajdowały: musi ich być odpowiednio dużo i muszą to być konkretne związki.
Takich dodatków, które mogą przełożyć się na bezpieczeństwo pokarmu, ale i realizację mnóstwa innych funkcji poza odżywczą, jest oczywiście znacznie więcej i w niektórych produktach ich zawartość jest kontrolowana w bardziej ścisły sposób niż w innych.
Jakość oznacza trwałość
Skład mleka modyfikowanego jest ściśle określony i co do zasady jest to produkt o dość dużej stabilności. Jednak tutaj między produktami wyższej, średniej i niskiej jakości można zaobserwować pewne różnice. Mleko najwyższej jakości jest maksymalnie trwałe – przez cały okres zadeklarowany przez producenta zachowuje swoje wartości odżywcze, co nie jest oczywiste w przypadku tańszego mleka modyfikowanego.
To ważne, ponieważ mleko przez pewien czas będzie przecież otwarte. Ważne jest zatem, żeby jego skład się nie zmieniał, bo, jak zaznaczyliśmy wyżej, to mogłoby mieć poważne konsekwencje. A ponieważ nikt nie ma w domu laboratorium badawczego, żeby każdą porcję sprawdzić, to po prostu trzeba polegać na tym, co mogą zapewnić producenci – im wyższej jakości będzie mleko modyfikowane, tym ściślej określona jest jego trwałość.