Gości przywitał starosta Krzysztof Lis, który wraz z członkiem zarządu firmy Kronospan Krzysztofem Aleksandrowiczem wzniósł okolicznościowy toast. Zaraz potem rozpoczął się wspaniały występ uczniów i nauczycieli Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Oskara Kolberga w Szczecinku. Warto przypomnieć, że podopieczni szkoły muzycznej wystąpili również podczas odbywającego się tydzień wcześniej noworocznego spotkania z przedstawicielami organizacji pozarządowych. W piątkowe popołudnie na scenie zaprezentowali się: Wojciech Giłka w utworze Friedebalda Gräfe - Koncert na puzon i orkiestrę cz. IV, Magdalena Szuba (śpiew), Łukasz Szymański (skrzypce) w utworze Imre Kálmána - Czardasz Sylwii z operetki „Księżniczka Czardasza” oraz Franciszka Lehara Czardasz z operetki „Cygańska miłość”, Karolina Lewita (flet) w utworze Ernesto Köhlera „Valse des Roses”, Łukasz Szymański (skrzypce) w utworze Vittorio Montiego „Czardasz”, a także Dawid Kotowicz (trąbka) w utworze „My way” z repertuaru Franka Sinatry.
Podczas swojego wystąpienia starosta jak zwykle bardzo komplementował wszystkich artystów.
Bardzo dziękuję uczniom i nauczycielom szkoły muzycznej za tę niezwykłą muzyczną ucztę. To była prawdziwa karma dla naszych dusz. Wielkie brawa! (…) Drodzy państwo nie musimy szukać talentów poza powiatem szczecineckim, one są tutaj, jesteśmy z nich dumni i chcemy je pokazywać chwalić się nimi przy każdej możliwej okazji (…) Drodzy państwo bardzo dziękuję, że przyjęliście nasze zaproszenie na dzisiejsze spotkanie - powiedział zwracając się do zaproszonych gości. - Zdaję sobie sprawę, że jest piątkowe popołudnie, każdy z nas w różny sposób dysponuje czasem, a jest on szczególnie drogi w biznesie, dlatego tym bardziej jest mi miło, że spotykamy się w tak licznym gronie (…) Takie spotkania mają to do siebie, że właśnie na początku roku chcemy spróbować podsumować to co zdarzyło się w biznesie i może się zdarzyć w niedalekiej przyszłości. (…) To są takie nasze lokalne perełeczki, które trzeba pokazywać i którymi trzeba się chwalić, bowiem jest to nasz lokalny biznes.
Starosta przytoczył większość najważniejszych przedsięwzięć, które miały miejsce w 2019 roku, a później posiłkując się prezentacją przedstawił kilka ważnych informacji na temat ubiegłorocznego i aktualnego budżetu Powiatu Szczecineckiego oraz danych statystycznych dotyczących pracy Starostwa Powiatowego w Szczecinku. Chwilę później miejsce starosty na scenie zajął dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Szczecinku Wiesław Kosmala, który wspomniał m.in. o środkach finansowych jakie samorząd powiatowy przeznaczył na walkę z bezrobociem. Z kolei specjalistka ds. Funduszy Europejskich Edyta Wieleba – Matyśniak poinformowała przedsiębiorców o możliwości pozyskania przez nich wsparcia z środków unijnych.
Piątkowe popołudnie okazało się być szczęśliwe dla dwóch zaproszonych gości, bowiem weszli w posiadanie vouchera o wartości ponad 2,5 tys. zł uprawniającego do weekendowego pobytu w hotelu AQUARIUS SPA*****w Kołobrzegu. Nagrody ufundowali Powiat Szczecinecki i firma Kronospan.
Zwieńczeniem spotkania były biznesowe rozmowy kuluarowe i wyśmienity poczęstunek, o który zadbali uczniowie i nauczyciele ZS nr 2 im. Warcisława IV w Szczecinku. Catering obejmował 3 rodzaje przekąsek regionalnych (azjatyckie, śródziemnomorskie i polskie) podawane na ekologicznych tzw. Fingerfoodach (wykonanych z drewna, bambusa i biodegradowalnego plastiku). Receptury zostały opracowane i wykonane przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i uczniów klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Nr 2 im. Ks. Warcisława IV w Szczecinku. Obsługę zapewnili uczniowie klas Technikum zawodowego w zawodach technik Hotelarstwa i Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych. Efekt zarówno wizualny jak i smakowy był oszołamiający!
Napisz komentarz
Komentarze