„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" to konkurs z długoletnią tradycją. Głównym jego celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Urzędy Marszałkowskie.
– Co roku jesteśmy miło zaskakiwani przez naszych mieszkańców. Otrzymujemy bowiem kolejne zgłoszenia, które pokazują kulinarne historie i bogactwo smakowe regionu. Liczę, że będzie tak i w tym roku, dlatego serdecznie zapraszam do uczestnictwa w konkursie. To doskonały sposób, by pochwalić się tym, co pyszne, lokalne, a przede wszystkim wytwarzane z wielką pasją – mówi zachodniopomorski marszałek Olgierd Geblewicz.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne.
W 2024 roku na poziomie regionalnym komisja konkursowa doceniła takie produkty z województwa zachodniopomorskiego jak: szynka pradziadka, miód drahimski wrzosowy, pasztet z dziczyzny, dżem z czerwonej porzeczki, konfitura cebulowa zachodniopomorska, kołacz woliński, szarlotka wolińska, podpiwek z Wyspy Wolin, nalewka z czarnej porzeczki oraz pierogi z wędzonym linem.
Jak będzie smakować Pomorze Zachodnie zależy od zgłoszeń. W konkursie na poziomie wojewódzkim udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być one związane z określonym obszarem geograficznym oraz charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Ponadto powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z kultywowanych zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
napoje regionalne
i inne produkty regionalne.
Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, który do 31 lipca 2025 roku będzie przyjmował zgłoszenia do konkursu. Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych: https://wrir.wzp.pl oraz https://zodr.pl. Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbędzie się 7 września 2025 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej z kategorii oraz wyróżnienia. Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła". O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu. Produkty, które otrzymają „Perłę" reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 26 września 2025 roku podczas Targów „Smaki Regionów" w Poznaniu.
W 2024 r. „Perłą" doceniono pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego. To: chleb dębnowski (Aneta i Stanisław Dobropolscy), dargobądzki paprykarz (Marzena Szulińska KGW Dargobądz), miód gryczany (Miody Puszczy Barlineckiej), piwa połczyńskie (Browar Połczyn Zdrój) oraz szynka wędzona wieprzowa (Alicja i Jana Springer).
Napisz komentarz
Komentarze