W poprzednim programie zaprosiliśmy na makowe pola. Dziś podziwiamy wspaniałe błękitne odcienie facelii. Takie pola znaleźliśmy w okolicach Dalęcina. Faceliowe pole jest też przy drodze do Połczyna. Ale znacznie mniejsze. Facelia błękitna – gatunek rośliny z rodziny ogórecznikowatych. Zwyczajowo nazywana jest też wiązanką wrotyczową. Pochodzi z Kalifornii, w Polsce jest dość często uprawiana na paszę, niekiedy na nawóz zielony, ale przede wszystkim należy do najlepszych roślin miododajnych. Facelia rośnie bujnie, rozkrzewiając się i wytwarzając dużą liczbę kwiatów. Z powodu krótkiego okresu wegetacji, facelia może być wysiewana w różnych terminach, tak, żeby zakwitła w pożądanym czasie. Roślina ta z punktu widzenia pożytków pszczelich jest dobra zarówno dla powiększenia pożytku głównego, jak i dla wypełniania okresów bezwziątkowych w ciągu całego lata. Siana jako międzyplon, zakwita we wrześniu i daje cenny pożytek jesienny. Wysiana tuż przed mrozami, zakwita w maju następnego roku. Pszczoły chętnie odwiedzają facelię przez cały dzień. Miód faceliowy jest bardzo jasny, o żółtawym, czasami nawet zielonkawym odcieniu. Podczas krystalizacji, miód gęstnieje i staje się coraz jaśniejszy, często wręcz biały. W smaku jest delikatny, minimalnie kwaskowaty, o wyraźnym kwiatowym aromacie.
Reklama
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze