Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XXI przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
W konkursie na poziomie regionalnym udział mógł wziąć każdy, kto przedstawił żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które są przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria - produkty i przetwory mięsne: Ogonówka świdwińska - Danuta Szymurska, D&W Szymurscy Gospodarstwo Ekologiczne.
Podkategoria - produkty i przetwory z ryb: Pstrąg na surowo - Emilia Dadoń, Gospodarstwo Rybackie Dadoń.
Podkategoria - produkty mleczne: Złota Perła - Marta Brycka, Gospodarstwo Ecokolonia.
Podkategoria - miody: Miód chabrowy - Elżbieta i Zygmunt Świnoga, Pasieka „Pszczeli Raj”.
Podkategoria - produkty i przetwory mięsne: Ogonówka świdwińska - Danuta Szymurska, D&W Szymurscy Gospodarstwo Ekologiczne.
Podkategoria - produkty i przetwory z ryb: Pstrąg na surowo - Emilia Dadoń, Gospodarstwo Rybackie Dadoń.
Podkategoria - produkty mleczne: Złota Perła - Marta Brycka, Gospodarstwo Ecokolonia.
Podkategoria - miody: Miód chabrowy - Elżbieta i Zygmunt Świnoga, Pasieka „Pszczeli Raj”.
2. Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:
Podkategoria - przetwory owocowe: Jarzębina w syropie z buraka cukrowego - Urszula Nowak.
Podkategoria - przetwory warzywne: Ocet winny z pomidorów - Bożena i Ryszard Jaszczowscy, Gospodarstwo Ekologiczne Sedina.
Podkategoria - produkty zbożowe: Chleb baltonowski z „Zakalca”, Piotr Nachyła, Piekarnia - Ciastkarnia „Zakalec”.
Podkategoria - wyroby cukiernicze: Tort weselny z fasoli z orzełkiem, Iwona Smółka, Koło Gospodyń Wiejskich Strzebielewo.
3. Napoje regionalne
Podkategoria - napoje bezalkoholowe: Zakwas buraczany z Dębna, Aneta i Stanisław Dobropolscy.
Podkategoria - napoje alkoholowe: Miód pitny trójniak dzika róża w beczce dębowej, Łukasz Kołosowski, Miody Puszczy Barlineckiej.
4. Inne produkty regionalne
Musztarda domowa z Gąskowa, Beata Mieczkowska-Miśtak.
Podkategoria - napoje bezalkoholowe: Zakwas buraczany z Dębna, Aneta i Stanisław Dobropolscy.
Podkategoria - napoje alkoholowe: Miód pitny trójniak dzika róża w beczce dębowej, Łukasz Kołosowski, Miody Puszczy Barlineckiej.
4. Inne produkty regionalne
Musztarda domowa z Gąskowa, Beata Mieczkowska-Miśtak.
Ponadto Komisja Konkursowa wybrała produkty z Pomorza Zachodniego, które powalczą o „Perły 2022”, czyli nagrody na szczeblu krajowym:
1. Schab swojski świdwiński - Danuta Szymurska
2. Pasztet marwicki z królika - Norbert Dobosiewicz
3. Jesiotr wędzony, Ryby Lubie - Małgorzata i Piotr Kozłowscy
4. Masło 82 % ze śmietanki ukwaszonej - Stara Mleczarnia w Bobolicach.
5. Miód pszczeli leśny nektarowo-spadziowy - Tomasz Sadowski
6. Świeszewski miód mniszkowy - Małgorzata Chabowska
7. Dynia suszona - Krystyna Hapka
8. Produkty z dyni - Bożena i Ryszard Jaszczowscy
9. Syrop z buraka cukrowego - Urszula Nowak
10. Chleb gwdowski - Danuta i Lech Szlaz
11. Wino Solaris 2020, półwytrawne białe - Winnica Bekasiak.
Napisz komentarz
Komentarze