Specjały, które zostały nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytuły „Perły 2022” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci, ekologiczne gospodarstwa, restauratorzy zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.
Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas poznańskiej gali „Smaki Regionów” otrzymało w tym roku siedem produktów z województwa zachodniopomorskiego:
Schab swojski świdwiński - Danuta Szymurska.
Jesiotr wędzony - Małgorzata i Piotr Kozłowscy Gospodarstwo „Ryby Lubie”.
Masło 82% ze śmietanki ukwaszonej - Stara Mleczarnia w Bobolicach.
Miód pszczeli leśny nektarowo-spadziowy - Tomasz Sadowski Gospodarstwo Pasieczne „Cuda z Ula” .
Produkty z dyni - Bożena i Ryszard Jaszczowscy Gospodarstwo Ekologiczne „Sedina” .
Chleb gwdowski - Danuta i Lech Szlaz.
Wino Solaris 2020 półwytrawne białe - Winnica Bekasiak .
Na Pomorze Zachodnie pojechała również nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Nagrodę otrzymała Wioletta Defée, członkini Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna, nauczyciel Technologii Gastronomicznej w Szczecinie z 20-letnim stażem. Jest pasjonatką sztuki kulinarnej, poszukującą smaków kuchni różnych regionów i krajów. Tworzy przepisy i dania nagradzane w Polsce oraz za granicą.
Gospodarstwo Ekologiczne „Zagon” Elżbieta i Sławomir Kuczma otrzymało natomiast wyróżnienie w konkursie o medal Targów Smaki Regionów 2022 za produkt sos pomidorowo-paprykowy.
Targi „Smaki Regionów 2022” odbyły się w dniach 24-26 września w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich. Województwo Zachodniopomorskie od wielu lat uczestniczy w wydarzeniu, promując produkty lokalne i regionalne oraz tradycje kulinarne z Pomorza Zachodniego. Podczas tegorocznych targów zaprezentowało się sześciu wystawców z naszego regionu, m.in. producenci miodów i przetworów z warzyw. Atrakcją stoiska Pomorza Zachodniego była również prezentacja oferty turystycznej regionu.
Napisz komentarz
Komentarze